Workshop & andere activiteiten

DE WORKSHOP

Wat houdt deze workshop in?

Tijdens deze workshop krijgt de toeschouwer een kijkje in de keuken van het theatermaken zoals dat bij KAMAK gebeurt.

Theater maken:
Alle elementaire aspecten van het toneelspelen komen in de workshop aan bod. Zoals; het opwarmen van lijf en leden, oefeningen op het gebied van beweging, concentratie en samenspel en stemtraining.
En natuurlijk improviseren, de basis van onze werkwijze.

Waarom is een workshop misschien iets voor u?
Het onderdeel “work” in het woord “workshop” is voor ons erg belangrijk omdat het hier namelijk daadwerkelijk gaat over het meedoen van de toeschouwers. Vanaf het begin worden de kijkers uitgenodigd om met de theatergroep mee te doen.
Op deze wijze kan er op een ontspannen wijze een interactie plaats vinden waardoor het onderscheid tussen kijker en speler verdwijnt.
Het aanstekelijke spelplezier zorgt ervoor dat het ijs snel gebroken is en dat iedereen een enerverende ervaring heeft.

Voor welke doelgroepen is deze workshop?
In het algemeen voor iedereen die belangstelling heeft voor het werk van THEATER KAMAK.
In het bijzonder voor:
*Onderwijsinstellingen die mensen opleiden tot hulpverleners zoals SPW en SPH.
*Scholen die bezig zijn met thema’s rond verstandelijke beperking.
*Scholen die hun leerlingen of studenten willen laten kennismaken met deze wel heel bijzondere vorm van theater.
*Organisaties die op professionele basis werken met deze doelgroep en zich willen oriënteren op de verschillende werkvormen.
*Mensen met een beperking die kennis willen maken met de verschillende mogelijkheden tot werk en dagbesteding.
*Vrijwilligersgroepen en/of personeelsleden die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en welzijn.

Bij verschillende onderwijsinstellingen slaat de formule van onze workshop zo aan dat het een onderdeel van hun jaarlijks lesprogramma is geworden.

Hoe lang duurt een workshop?
Een workshop duurt 90 minuten.
Hiervan kan uiteraard op uw verzoek afgeweken worden.
En de prijs?
De workshop kost € 350,=, exclusief reiskosten.
Indien op andere locatie dan komen er vervoerskosten bij. Het vervoer gebeurt door middel van twee busjes á 60 cent per kilometer per busje vanaf standplaats Hengelo.
Interesse?
Bel: Theater Kamak 074-2569779.
Mail: w.hofstede@kamak.nl

DE THEATER SPEELWEEK

Midden in de zomervakantie opent KamaK haar deuren voor nieuw talent. Theaterliefhebbers met een verstandelijke beperking kunnen een week lang kennis maken met alle aspecten van theater maken.

Onder leiding van een dramadocent en een spelbegeleider leren deelnemers alle basiselementen van toneelspelen en van het acteurschap, bijvoorbeeld hoe je met (gekke) verschillende stemmetjes kunt spreken, hoe je met je hele lichaam werkt en speelt, hoe je op een podium moet staan en hoe je met elkaar kunt samenwerken/spelen.
Naast de repetities en de theatertraining die er die week plaatsvinden,wordt ook gewerkt aan kostuums en decor om de deelnemers te laten zien wat er allemaal bij een voorstelling komt kijken. Aan het einde van de week, op vrijdagmiddag,spelen de deelnemers de voorstelling waar ze de hele week aan gewerkt hebben om vervolgens, als echte acteurs, een applaus te mogen ontvangen.
KamaK geeft hiermee mensen met een verstandelijke beperking die interesse hebben in theater de mogelijkheid om het acteurschap te ontdekken. De minimumleeftijd voor deelnemers is 16 jaar en de kosten van deze week en de exacte data zijn bij KamaK op te vragen.

Speelweek

‘Een meisje kan ook wel Napoleon zijn’

KamaK zet in de vakantie de deur wijd open voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met de echte acteurs van de theatergroep leren ze de kneepjes van het vak.

DOOR ANNE VELTHAUSZ HENGELO

Giechelend loopt Dania (16) het theatergebouw van KamaK in Hengelo binnen. Ze is best verlegen, zo drukt haar moeder de begeleiders van KamaK op het hart. Een paar uur later is er van verlegenheid niets meer te merken. Zonder enige schroom schrijdt Dania over het toneel als Joséphine, de grote liefde van Napoleon. “Ik wil je een kus geven”, zegt ze met een verliefde blik. “Nee”, antwoordt Tim die voor Napoleon speelt. “Nou dan niet”, roept Dania, en loopt statig terug, richting de coulissen.

De andere deelnemers aan de vakantiespeelweek zitten op de tribune. Ze kunnen nauwelijks afwachten tot ze zelf aan de beurt zijn. Britt wil ook graag eens Napoleon spelen. “Een meisje kan dat ook wel”, zegt ze stellig. Britt weet alles van emancipatie, vertelt ze spontaan. Op school heeft ze een spreekbeurt gehouden over Aletta Jacobs, voorvechtster van de vrouwenemancipatie. Dramadocent Anton Hottinga is het helemaal met haar eens. Iedereen mag even Napoleon zijn op de planken. Of de lieftallige Isabella, of het wilde beest dat iedereen schrik aanjaagt. Want zo gaat dat bij het KamaK. Doordat de spelers alle rollen spelen, leren ze het toneelstuk goed begrijpen.

De deelnemers zijn vlotte leerlingen en doen spontaan wat de dramadocent van ze vraagt. De meesten zitten nog op scholen voor speciaal onderwijs in de regio. Monique is al wat ouder en werkt bij SWB leer-en werkbedrijf in Hengelo. De toneelweek is een mooie invulling van hun vakantie. “Ik ben ook al op vakantie geweest naar Spanje”, zegt Dania. “Dat was leuk. Maar toneelspelen is ook leuk.”

Lynn (17) is het met haar eens. Ze speelt het liefst de rol van de lieftallige Isabelle. De twee meiden zijn op de eerste dag al dikke vriendinnen geworden.

“Het doel van de week is dat ze samen een leuke week beleven”, zegt Annie Tettero, destijds zakelijk leider van KamaK. “Tegelijkertijd kunnen de deelnemers proeven hoe het is om in het theater te werken of toneelspeler te zijn. Misschien besluiten ze wel om later stage te lopen bij ons theaterbedrijf. Dat kan. Of misschien zitten er wel jongeren bij die later bij KamaK aan de slag willen als professioneel toneelspeler. Ook dat kan, als ze talent hebben.”

Met commerciële activiteiten zoals deze vakantieweek en workshops op scholen probeert de Stichting KamaK, dat voorheen onderdeel was van zorgorganisatie Aveleijn, geld in het laatje te krijgen. Vandaag maakt de dramadocent de definitieve rolverdeling bekend. Daarna wordt de kleding gepast en vermaakt en vrijdagmiddag brengen de spelers, samen met enkele vaste toneelspelers van KamaK, het improvisatiestuk op de planken.

De jongeren met een beperking groeien op de planken, constateert dramadocent Anton Hottinga. “Ze hebben weinig schroom en spelen vanuit hun hart. Met onze vaste acteurs treden we in het hele land op. En in Hengelo zijn alle voorstellingen uitverkocht. Wat dat betreft schiet het op met de integratie van de mensen met een verstandelijke beperking. Maar ze kunnen nog niet naar een gewone toneelopleiding en hebben ook geen rol in een televisiestuk. Zover is de integratie nog niet.”

Tubantia 6-8-2015