Touretteketet

TOURETTEKETET (2015)
(Toe-red-oe-dr-met)

Giel is een losgeslagen projectiel en door zijn beperking is dat niet voor iedereen makkelijk. Wie hem voor de voeten loopt scheldt hij de huid vol, over alles windt hij zich op en met zijn spastische bewegingen is hij als een olifant in de porseleinkast. De wijkverpleegster en de thuishulp moeten alle zeilen bijzetten om te zorgen dat Giel niet ontspoort. Vooral als Giel er om de haverklap op zijn paard op uit wil trekken om vermeend onrecht te bestrijden. Het zal niet de eerste keer zijn dat wijkverpleegster Florence in haar Smart Giel achterna moet om hem te behoeden voor groter onheil. En als hij dan ook nog zijn oog laat vallen op zijn buurmeisje Gonda is al snel de hele buurt in rep en roer.

Alle foto’s zien? Klik hier voor het complete album.

ROLVERDELING:

Giel: Patrick ten Arve
Gonda: Evelien Gerbers
Sini: Emmy Hassing
Tante Sil: Mieke Bosscha
Tante Door: Odette Zekhuis
Florence: Marian Janssen
Alie: Debora Kort
Boer Harms: Jan Willem Holtrop
Gerben: Stefan Mulder
Blondje Pils: Susan Teussink
Moeke Pils: Rianne Lansink
Petra Petitia: Ayle Albert de la Bruheze
Peter Petitia: Jan Slot
Poeg: Tim Assen
Mobiletty: Monique Golbach
Harlie: Rick Stoffels
Kreit: Rick Boereboom
Suki: Rijk Sietsma
Tomos: Herman Borcheld
Guzi: Jay Oude Nijhuis
Muzikale ondersteuning: Floor Tempelman, Gerard Neurink

Regie, script en muziek: Oscar Wagenmans
Productie: Annie Tettero
Vormgeving: Anne en Floor van Hall
Grime: Anneke Besnyöi en Ilja Brink
Theatertechniek: Hans van Munster
Grime uitvoering: Trudie de Vries, Yvonne Jacobs, Gerdie ter Braak
Ondersteuning acteurs: Lot Nijhuis, Antje en Marloes ten Brinke, Patricia Lucas, Paul Nijhuis, Veronique Werger, Anton Hottinga, Marjanne van den Beld, Lindsay Bekhuis, Monique Wijtzes.
Affiche: Maria da Graça Cabral Oliveira de Andrade

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door : Al onze vrijwilligers, Gemeente Hengelo, VSBfonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, Ars Donandi, Russell-ter Brugge Fonds, Stichting Boschuysen, NSGK, Fuldauerstichting, Stichting Vrienden van KamaK.

Patrick ten Arve speelt met gillesdelatourette

Patrick ten Arve (19) speelt de hoofdrol in een voorstelling over het gillesdelatourettesyndroom. Dat kan hij als geen ander, want hij heeft het zelf.

DOOR ANNE VELTHAUSZ

RUURLO/HENGELO

‘Au, hou op.” Hoofdrolspeler Chiel, gespeeld door Patrick ten Arve uit Ruurlo, ligt op de grond te kermen terwijl hij belaagd wordt door motorbendeleden. Een heftige scène uit Touretteketet van de theatergroep KamaK uit Hengelo.De spelers zijn acteurs met een verstandelijke beperking. Patrick heeft als enige acteur gillesdelatourette. In het stuk speelt hij Chiel, een jongen die dit syndroom heeft en daarom wordt weggepest door dorpsbewoners.”Wat er in het theaterstuk gebeurt is bijna autobiografisch”, vertelt hij. “Ze begrijpen niet wat Chiel heeft. Hij heeft tics en dat vinden ze raar. Ik maak dat ook mee. Ook ik ben veel gepest.”

De meeste mensen kennen het syndroom van gillesdelatourette uit films, waarin de mensen met dit syndroom schuttingtaal gebruiken of schelden. Maar in werkelijkheid is het vaak anders. Gillesdelatourette is een aandoening die vooral leidt tot het maken van herhaalde bewegingen en geluiden. Mensen hebben een onbedwingbare drang deze bewegingen en geluiden te maken. “Mijn tic is dat ik met mijn gezicht trek. Een andere tic is m’n boosheid. Dan wil ik niet boos zijn, maar het gebeurt. Het komt op als gordijnen bijvoorbeeld niet goed dicht zijn. Het gaat na een paar minuten over.”

KamaK maakte eerder een voorstelling over het syndroom van Down. Nu gaat de voorstelling over gillesdelatourette. Patrick is er blij mee. “Mensen die kijken begrijpen beter wat het inhoud om dit te hebben”, zegt hij.Toeretteketet brengt ook in beeld hoe het gesteld is met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Florence de wijkzuster achtervolgt Chiel in haar autootje vol protocollen en regeltjes en roept voortdurend: ‘Het budget is op’. Ook de acteurs van KamaK merken de gevolgen van de bezuinigingen. Bijvoorbeeld die op het vervoer. De gemeentes zijn tegenwoordig verantwoordelijk, maar ze beknibbelen. Patrick komt uit Ruurlo. Ook zijn ritjes naar het theater in Hengelo werden aanvankelijk niet vergoed. “Ik had veel last van mijn tics.” Nu is het wel geregeld. “Ik kan het werk doen dat ik leuk vind.” De acteurs van KamaK werken dagelijks in het theater aan toneel, dans, muziek, stem, beweging, spel en hun ontwikkeling. De repetities, het optreden, het applaus, de omgang met de andere acteurs, daar krijg je zelfvertrouwen van.

Toeretteketet is, ondanks de serieuze boodschap, vooral een komische voorstelling met muziek en dans. De voorstellingen zijn in november in het KamaK-theater aan het Esrein in Hengelo. Donderdag is de première.

Tubantia, 3-11-2015

Advertenties