Slettenbakken

SLETTENBAKKEN (1997)

Theater Kamak maakte de theatervoorstelling Slettenbakken waar een aantal jaren later weer een zesdelige TV soap van gemaakt werd.
SLETTENBAKKEN was, na uitzending op TV Oost, ook landelijk te zien op TV 2 bij BNN.

Twee jongens met weinig toekomstperspectief worden verliefd op twee meisjes met dezelfde vooruitzichten.
Met een romantisch etentje in snackbar “De Vette Hap” wordt de verliefdheid in verkering omgezet.
Maar dan beginnen allerlei mensen uit de omgeving van de geliefden te knagen aan het jonge geluk. Openlijk vragen anderen zich af hoelang de meisjes de jongens trouw zullen blijven.
De jongens laten zich overhalen tot een weddenschap. Deze weddenschap loopt zo uit de hand dat Caroline Tensen met het tv-programma “Het spijt me” er aan te pas moet komen om de breuk te lijmen. De meisjes hebben echter toch iets anders voor de boys in petto.

Alle foto’s zien? Klik  hier voor het complete album.

Slettenbakken kleurrijk spektakel

GOOR – Theater De Reggehof, vrijdagavond.
Voorstelling: Slettenbakken, door Theater Kamak.
Script en regie: Oscar Wagenmans
Productie: De Kunstwerkplaats Hengelo.

Het is geen nieuwtje meer, toneel door verstandelijk gehandicapten, maar het blijft toch een indrukwekkende ervaring om deze bijzondere spelers aan het werk te zien. Dat hebben velen gedacht die vrijdag bij de première in de tot de laatste plaats uitverkochte Reggehof aanwezig waren. Het werd een indringende belevenis voor iedereen die erbij was. Slettenbakken is een kleurrijk schouwspel met een knipoog naar de bekende soap-series, gespeeld door een uitstekend gemotiveerde groep enthousiastelingen die er niet genoeg van kon krijgen. Mensen met een verstandelijke handicap, maar zeker wel in staat om met humor en begrip hun rollen te spelen. Hier en daar vertederend in hun opmerkingen wanneer ze het even niet meer wisten, maar steeds weer terugkomend op het verhaal dat in tientallen aparte scènes was verdeeld.
Theater Kamak speelt met Slettenbakken na de meer dramatische stukken haar vijfde productie en heeft daarmee een vaste plaats gekregen in verschillende theaters. Ze beschikt over een uitstekend team van medewerkers die de realisering van deze uitvoeringen mogelijk maakt. Het is duidelijk dat de spelers van deze groep door hun jarenlange ervaring steeds gemakkelijker ingezet kunnen worden voor allerlei verschillende rollen. Maar zonder de inventiviteit, inzet en creativiteit van deze vrijwilligers zou het er heel anders uitzien. Er zijn zoveel zaken die bij een dergelijke tournee geregeld moeten worden dat het bijna een professionele organisatie moet zijn om dit allemaal te doen.
De voorstelling Slettenbakken valt moeilijk te vergelijken met het toneel dat we van andere amateurverenigingen gewend zijn. Anders, maar er blijven toch basiselementen die ook hier gevolgd moeten worden. De verstaanbaarheid was bij deze eerste uitvoering soms een probleem, waardoor de verhaallijn niet zo gemakkelijk gevolgd kon worden. Wellicht zou een beperking van het aantal teksten dit kunnen verbeteren. De regie heeft gekozen voor een indrukwekkend decor met veel mogelijkheden maar wel met erg veel changementen om andere locaties te maken. Tijdens deze decorwisselingen werd de tijd opgevuld met een vaste deun uit het repertoire van Herb Alpert. Er zal opgepast moeten worden om de sfeer van het verhaal vrolijk en plezierig te houden, omdat het begrijpelijk is dat het vrije spel al gauw gezocht wordt in een al te gemakkelijk te spelen agressiviteit.

Paul de Jong
Tubantia 3-11-1997

Advertenties