Romance d’orange

ROMANCE D’ORANGE (2001)

In juli 2001 vertrok Theater Kamak samen met het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO) naar Zuid-Frankrijk om daar gezamenlijk de voorstelling ROMANCE D’ORANGE te gaan maken.
Als een vrolijke prins wat al te nadrukkelijk geniet van het leven wekt dit enorme jaloezie op bij andere dienaren van het hof. Ook zij zouden maar wat graag in de toekomst op die troon willen zitten. Snode plannen worden daarom gesmeed. Een vergiftiging zorgt dat de vrolijke prins last krijgt van een ongeneeslijke zwaarmoedigheid.
Toch mislukt, door toedoen van de hofnar, dit gemene plan. Uit wraak wordt een vreemde betovering uitgesproken, een liefde voor drie sinaasappels. De prins moet tijdens een vreemde tocht door een woestijn zien af te rekenen met ratten, sinaasappels en uitdrogende prinsessen.
Maar gelukkig loopt een sprookje altijd af met “ze leefden nog lang en gelukkig”.

Alle foto’s zien? Klik hier voor het complete album.

ROLVERDELING:

Prins: René Luttikholt
Koning: Eino Hoveling
Koningin: Mieke Bosscha
Nar: Jan Willem Holtrop
Tovenaar: Henk Huizing
Heks: Rianne Lansink
Dame met de groene vingers: Adrie van Staveren
Woestijnprinsessen: Annemiek te Kiefte, Janne Zengerink, Carolien van der Meulen
Goochelaar: Odette Zekhuis
Blauwe mannen: Nick Slot, Gerwin Bijker
Diabolo clowns: Geeske Schoolkate, Douwe Homans
Baas van Alles: Jan Slot
Bedienden en dokters: Odette Zekhuis, Debora Kort, Saskia Leyssenaar, Jan Oude Lansink, Adrie van Staveren, Stan van Binsbergen, Rianne Veltman, Irene Stoof, Emiel Albert de la Bruhèze, Colin Ellis, Barbara Wendrich, Anne ten Brummelhuis, Mark Saris


Regie en script: Oscar Wagenmans
Muzikale leiding: Gerard Neurink

Muziek: TJHO
Productie: Annie Tettero, Wil Kuipers
Muziekarrangementen: Rob Horstink
Decor: Nick Slot
Kostuums: Sandra Stuvenfolt
Grime: Anneke Besnyöi, Gerdie ter Braak, grimeteam Armonia o.l.v. Bettine Kemna
Licht: Raymond Steffann, Leo Kuipers
Affiche: Maria da Graça Cabral Oliveira de Andrade
Fotografie: Jan Beerling

De sterren, die gaan per vliegtuig

Muziek maken én acteren, in Frankrijk en dan ook nog samen met verstandelijk gehandicapten. Die bijzondere uitdaging staat de leden van het TJHO te wachten.

Het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO) en Theater Kamak gaan in Frankrijk een complete voorstelling ‘bouwen’ die later, in september, in het Hengelose Rabotheater in première gaat.De jonge muzikanten en de verstandelijk gehandicapte acteurs hebben er in Hengelo afzonderlijk en gezamenlijk al wel repetities op zitten, maar pas in Olonzac wordt het theaterstuk ‘Romance d’ Orange’ volledig in de steigers gezet. In de Franse stad wordt met ongeveer honderd muzikanten en acteurs gerepeteerd, kleding gemaakt en decors gebouwd en geschilderd. En dat alles in een immense gymnastiekzaal waar ook wordt gekookt en gegeten.Voor het TJHO is het de vierde keer dat het jeugdorkest in Olonzac komt. De theatergroep Kamak, bekend van de televisie-serie ‘Slettenbakken’ en eerdere voorstellingen in het land, benaderde het TJHO: of een gezamenlijke reis mogelijk zou zijn? Het antwoord luidde ‘ja’. Al gaan de twee groepen niet tegelijk naar Frankrijk. Het TJHO gaat op vrijdag 29 juni per bus naar Olonzac, Kamak volgt iets later per vliegtuig. Regisseur OscarWagenmans grapt: ‘het zijn sterren hè? Die gaan niet per bus.’ De werkelijke reden blijkt te zijn dat een eerdere busreis naar Slovenië iets te intensief bleek te zijn. De reis naar Olonzac is nog een paar honderd kilometer langer en zou te vermoeiend zijn. En dat terwijl de acteurs meteen bij aankomst aan het werk moeten.De muzikanten en de acteurs hebben in Hengelo drie gezamenlijke repetities achter de rug, waarbij de rollen van toneelgroep en orkest ‘in elkaar werden geschoven’. Kamak is ongeveereen half jaar bezig met het stuk en had daarmee enige voorsprong op de spelers uit het orkestdie er nog wat korter aan werkten. Zodat de verstandelijk gehandicapte acteurs aanwijzingen konden geven aan de normaal begaafde spelers van het TJHO. Waarbij, volgens Kamak-regisseur Oscar Wagenmans, wel aangetekend moet worden dat die muzikanten echte amateurs zijn en de acteurs van Kamak professioneel genoemd mogen worden. In de voorstelling zijn ze gelijkwaardig. De moeilijke en makkelijke rollen zijn gelijkwaardig overbeide groepen verdeeld.De integratie van ‘gewone’ jongeren en verstandelijk gehandicapten is een belangrijk doelvan de reis. Om ze met elkaar kennis te laten maken, is bijvoorbeeld al een gezamenlijke disco-avond gehouden. De beide partijen bleken geen enkel probleem met elkaar te hebben.Voorzitter Wil Kuiper van Armonia, de moedervereniging van het TJHO: ‘De acteurs van Kamakzijn heel spontaan, willen je nog wel eens om de nek vliegen wanneer je binnenkomt. Dat was voor sommigen wel wennen.’

Tubantia 19 – 6 – 2001

Advertenties