Penelope punnikt

PENELOPE PUNNIKT (1993)

Als de Griekse prinses Helena door de Trojanen wordt ontvoerd is een oorlog onvermijdelijk. 10 jaar vechten de Grieken en de Trojanen op leven en dood tot een list van Odysseus de Grieken de overwinning brengt. Maar daarna beginnen de problemen pas. De thuisreis blijkt gevaarlijker dan 10 jaar oorlog voeren. En Penelope, de vrouw van Odysseus, door vele mannen begeert…?
Penelope punnikt, zolang ze kan.

Alle foto’s zien? Klik  hier voor het complete album.

De spelers:

Mieke Bomert , Mieke Bosscha, Heidi Floors, Christiaan Heupink, Astrid Holtkamp, Jan Willem Holtrop, Eino Hoveling, Peter Kuhlkamp, Tineke Lammers van Toorenburg, Rianne Lansink, Jan Oude Lansink, Lenie Modderman, Bennie Pasop, Bart Rijnbergen, Jan Slot, Adrie van Staveren, Natascha van de Worp.

De muzikanten:

Adrie Dijkman, Marjan Muys v.d. Moer, Erik Rabeling, Joukje Temme, Henk Veldhuis, René Wissink, Willy Hubber, Jan Hein Prinsen, Ack van Rooijen, Robert Schukkert, Gerard Keizers.

Regie, artistieke leiding: Oscar Wagenmans

Algemene coördinatie: Annemiek Veneklaas Slots

Muzikale leiding: Jolke Schenkel

Componist: Hans Grutterink

Muzikanten: Peter Leutscher, Hans Grutterink

Agogisch begeleider: Lianne Versteegen

Decor ontwerp: Marjan Kremers

Decoruitvoering: Dagverblijf de Brem en Dagverblijf De Lijsterstraat

Kostuumontwerp: Marjan Kremers

Kostuum uitvoering: V.S.O. Werkervaringsprojekt de Opstap Hengelo

Belichting en techniek: Cees Snellink

Ontwerp folder en affiche: Maria da Graça Cabral Oliveira de Andrade

Waar Odysseus is? `Wee’k ok nie’

ENSCHEDE – Theater Concordia in Enschede zal in zijn geschiedenis niet vaak zo snel zijn uitverkocht. Zes keer maar liefst. De voorstelling die gisteravond en daarna nog vijf keer wordt gebracht is dan ook een bijzondere: theatergroep Kamak, bestaande uit verstandelijk gehandicapten, brengt het verhaal van Odysseus en de Grieks- Trojaanse oorlog, in een zeer vrije versie. De Vrije Tijds Besteding in Twente vierde er zijn 25-jarig jubileum mee.
`Penelope punnikt’ heeft Kamak ervan gemaakt. Penelope, die in het oorspronkelijke verhaal van Homerus weeft, punnikt in de Kamakse versie. Het meisje dat Penelope speelt, blikt daarbij vaak grijnzend de zaal in, zoals meer van de acteurs dat doen. Met eigen aanvullingen op de summiere teksten krijgen ze veel gelach uit de zaal. De teksten klinken ook vaak zeer Twents. “Waar is Odysseus?,” vraagt de een, “Wee’k ok nie” is kortaf het antwoord.
Ook mooi is het wanneer Odysseus en zijn mannen vanaf de oorlog op hun lange reis terugkeren. Odysseus’ krijgers eten – op advies van de schone dames op één van de eilanden die ze aandoen – van de lotusbloemen en dat hadden ze beter niet kunnen doen. Ze raken `high’ en er is geen land meer mee te bezeilen. `Goa’j normaal doen?!’ schreeuwt Odysseus. Of de scène waarin één van de mannen wordt opgegeten door een kannibaal. Grijnzend zit hij `in’ de kookpot en hij lacht zich slap wanneer de kannibaal een nepbeen `opeet’.
`Penelope punnikt’ is een mooi verzorgde voorstelling. Met kleurrijke kostuums en decorstukken die opklappen uit de grond -de kookpot, varkens, een kampvuur, enzovoort.
Het orkest van het Mr. Siebelinkhuis in Almelo zit op een platform boven het toneel. De eveneens verstandelijk gehandicapte muzikanten spelen met net zoveel plezier als de acteurs beneden hen.
Aan de voorstelling heeft, onder leiding van regisseur Oscar Wagenmans, een lange lijst van mensen meegewerkt en dat is er aan af te zien.

Hans Beuzel
Twentse Courant 22-10-1993

Advertenties