Maan waar ga je heen?

MAAN WAAR GA JE HEEN? (2000)

Een jeugdtheaterproduktie
Maan waar ga je heen is gebaseerd op het boek “Annetje Lie in het holst van de nacht” van Imme Dros.
Annetje logeert voor langere tijd bij oma. Ze weet niet voor hoe lang en niemand vertelt haar waarom. Dan, op een keer, duikt ze onder haar donsdeken en belandt in “het holst van de nacht”. In die dromen beleeft ze de vreemdste avonturen…..

ROLVERDELING:

Annetje – Odette Zekhuis
Oma – Felia Zwolle
Maan – Debora Kort
Muizenkoning – Jan Willem Holtrop
Jurkenvrouw – Saskia Leyssenaar
Vos – Marie Jose ter Horst
Bunzing, Moeder – Adrie van Staveren
Wilde kat – Marjolein Kuipers
Das – Henk Eeftink
Heintjevaar – Flip Zwarteveen

Regie – Petra Koopman
Zakelijke leiding – Annie Tettero
Vormgeving – Dorin Pieters
Techniek – Martijn Hulst
Toneelassistentie – Marleen Breukink
Affiche – Marcel le Blanc
Choreografie – Marleen Hamer

Associatief sprookje beeldend gebracht

HENGELO – Crea, zaterdagavond.
‘Maan, waar ga je heen?’ naar een boek van Imme Dros.
Toneelgroep: Kamak
Regie: Petra Koopman

“Maan, waar ga je heen?” is een vertelling over een meisje, dat voor langere tijd bij haar oma logeert. Ze mist haar ouders, maar weet niet waar ze zijn. ’s Avonds in bed droomt ze, krijgt ze nachtmerries en als ze tenslotte ziek wordt, lijkt ze wel te ijlen. Ze komt zelfs in een ziekenhuis terecht. Maar waar ze ook droomt, de maan schijnt door haar venster en neemt haar en de muizenkoning mee naar iedere plaats, die ze wil.
Kamak heeft met deze voorstelling een familievoorstelling voor iedereen vanaf zes jaar neergezet. Het stuk wordt met veel enthousiasme en humor gespeeld, zoals we van de spelers van Kamak gewend zijn. Ook in ‘Maan, waar ga je heen?’ hebben ze er duidelijk zin in, wat af en toe tot gevolg heeft, dat de spelers zich wat veel richten op het publiek en te weinig geconcentreerd zijn op hun eigen rol.
Anders dan de regisseur in de voorbeschouwing in deze krant beweert, moet je als toeschouwer bij deze voorstelling wel degelijk in aanmerking nemen, dat de acteurs mensen met een verstandelijke handicap zijn. Maar als je dan met een zekere welwillendheid, die zeker geen neerbuigendheid mag zijn naar de spelprestatie kijkt, dan zie je een leuke voorstelling. Annetje Lie, de hoofdpersoon in het verhaal, is ook in de voorstelling iemand die kans ziet om de hiaten in het spel vanuit haar rol met elan op te vangen, zodat het verhaal door kan blijven stromen.
Het decor is zeer eenvoudig en doeltreffend. Soms zijn de vormgevingsoplossingen naar mijn smaak iets té eenvoudig, zodat er een zekere eenvormigheid in de changementen dreigt te ontstaan, die niet goed worden gemaakt door attributen, die voor een andere sfeer kunnen zorgen.
Ook het samenspel tussen de muziek uit de luidsprekers en het spel is voor verbetering vatbaar. Achtergrondmuziek en tekst van de acteurs tegelijkertijd lijkt mij in dit geval geen geslaagde oplossing, omdat de verstaanbaarheid daar te zeer onder lijdt.
Kortom: Een leuke voorstelling met veel beweging en dans voor iedereen, die bereid is mee te gaan in de associatieve speelwijze van de acteurs.

Anton Hottinga
Tubantia 16-10-2000

Advertenties