Goed giftig

GOED GIFTIG (2010)

In bejaardenhuis Avondrust genieten een aantal bejaarden van hun welverdiende oude dag.
Maar er ontstaat hommeles in het huis als de directrice en het personeel het niet zo nauw nemen met het verlenen van zorg. Het personeel wordt steeds nonchalanter en gedraagt zich onbeschoft. Ze hangen liever rond in het fietsenhok waar ze flikflooien met de klusjesman.
Als het personeel begint te stelen is voor de ouderen de maat vol. Op ingenieuze wijze wordt er wraak genomen en de kans op ontdekking is door de nieuwe werkwijze van de politie nihil.

Alle foto’s zien? Klik hier voor het complete album.

ROLVERDELING:

Rianne Lansink – Oma Naatje
Adrie van Staveren – Mevrouw Hu
Eino Hoveling – Meneer Hu
Jan Willem Holtrop – Meneer Bruins (de oudere)
Jimmie Honhoff – Meneer Bruins (de jongere)
Tim Assen – Jhr. Roi Soleil (Roy van Zon)
Mieke Bosscha – Weduwe Zilverberg
Debora Kort – Gina Fortuna
Susan Teussink – Nina
Evelien Gerbers – Anita
Herman Borcheld – Eddy
Jan Slot – Harrie
Odette Zekhuis – Ida Blauw
Rick Boereboom – De Ruiter
Henk Huizing – Kees Kramer
Saskia Leyssenaar – Bezoeker
René Luttikholt – Bezoeker
Jan Oude Lansink – Bezoeker

Regie en script – Oscar Wagenmans
Productie – Annie Tettero
Decor en kostuums – Floor en Anne van Hall
Grime en pruiken – Anneke Besnyöi
Licht en geluid – Hans van Munster
Grime uitvoering – Trudie de Vries, Gerdie ter Braak, Yvonne Jacobs
Affiche – Maria da Graça Cabral Oliveira de Andrade
Fotobewerking – René Hogeboom
Toneelmeester – Stefan Mulder
Kleedsters – Antje ten Brinke, Lot Nijhuis, Sylvia Bezuijen

Veel lachwerk bij bijzonder Kamak

Donderdag 4 november, dé grote dag van het nieuwe toneelspel Goed Giftig in het schitterende Kamak-theater aan de Esrein. Een spel geschreven en geregisseerd door Oscar Wagenmans.
Door mensen met een beperking die tot grote dingen in staat zijn.
Nooit eerder heb ik zo duidelijk gevoeld bij een toneeluitvoering dat minder vaak meer is. Wat niet met verstaanbare woorden kon worden uitgelegd kreeg een extra dimensie door het zichtbaar maken van hun gedachten.
Het verhaal gaat over de belevenissen van een groep bejaarden in een rusthuis, maar rustig was het zeker niet. Wel een humoristisch verhaal dat in de beleving van de acteurs en actrices, achttien leden van Kamak, een min of meer feestelijk gebeuren was.
Als je de feiten relativeert, valt er genoeg te lachen, want alles heeft zijn vrolijke kanten. De groep maakte dat waar in bijzondere kleding, die door het productieteam was ontworpen en samengesteld.
Een productiegroep waar menige amateurtoneelvereniging jaloers op kan zijn. Maar zo gaat dat, de betrokkenheid van vrijwilligers, ouders en vrienden is groot. Zo groot dat dit prachtige theater geweldig kan functioneren en door alle hulp duidelijk de indruk geeft van een professioneel gezelschap.
Hulde aan de vormgever Oscar Wagenmans, die zijn capaciteiten op theatergebied ten dienste stelt van deze groep. Maar zeker ook hulde aan de spelers die een mooie voorstelling konden maken waar erg veel om gelachen werd.
Zo werden Rianne, Adrie, Eino, JanWillem, Jimmie, Tim, Mieke, Debora, Susan, Evelien, Herman, Jan, Odette, Rick, Henk, Saskia, René en Jan de echte vertolkers van dit levendige stuk van Oscar.
Uitgewerkt zijn ze natuurlijk nooit, toneelspelen is een ontwikkeling die soms een mensenleeftijd kan duren. Misschien kan nog iets meer de aandacht gevestigd worden op specifieke zaken als het elkaar meer aankijken, om duidelijk te maken dat je een toneelspel alleen maar kan doen met elkaar.

Paul de Jong
Tubantia 06-11-2011

Advertenties