De laatste druppel

DE LAATSTE DRUPPEL (2004)

Vier zakenmensen zijn op onverklaarbare wijze verdwaald in de woestijn. Plots staan ze voor een zwembad. Eindelijk de mogelijkheid tot een frisse duik.
Maar helaas, er zit geen druppel water in het zwembad. Met een aantal vreemde passanten gaan de zakenmensen koortsachtig op zoek naar water. Er worden systemen bedacht, er wordt met een wichelroede gezocht en…het publiek wordt om hulp gevraagd. Zou het dan toch nog een zwemfestijn worden?
De laatste druppel is een openluchtvoorstelling die elke zomerse dag nog zonniger zal maken.

Alle foto’s zien? Klik hier voor het complete album.

ROLVERDELING:

De zakenmensen: Jan Willem Holtrop, Mieke Bosscha, Henk Huizing, Rianne Lansink
De kassajuffrouw: Evelien Gerbers
De badjuffrouw: Debora Kort
De duitser: Jan Oude Lansink
De uitvinder: Saskia Leyssenaar
De assistent: Odette Zekhuis
De zieneres: Adrie van Staveren
De onzichtbare: René Luttikholt
De slimme: Eino Hovelink

Regie en script: Oscar Wagenmans
Productie: Annie Tettero
Decorontwerp en affiche: Maria da Graça Cabral Oliveira de Andrade
Decoruitvoering: Timberland
Kostuumontwerp: Marike Kamphuis
Kostuumuitvoering: Antje ten Brinke-Koch, Timberland
Grime: Anneke Besnyöi, Gerdie ter Braak, Trudie de Vries
Technische ondersteuning: Hans van Munster, Rene Hogeboom

Prachtig Kamak verdient meer aandacht

HENGELO- zaterdagmiddag, plein achter het Rabotheater.
Theater Kamak met: ‘De laatste druppel’.
Spelers: Jan Willem Holtrop, Mieke Bosscha, Henk Huizing, Rianne Lansink, Evelien Gerbers, Debora Kort, Jan Oude Lansink, Saskia Leyssenaar, Odette Zekhuis, Adrie van Staveren, Jan Slot, René Luttikholt, Herman Borcheld, Eino Hovelink.
Regie en script: Oscar Wagenmans

‘De laatste druppel’ is het nieuwste stuk van Theater Kamak. Een echte zomerproductie die wordt gespeeld in de openlucht. Met als basis een zwembad in de woestijn en de vraag: ‘Hoe komt er water in het zwembad? Het publiek kon genieten van opnieuw een bijzondere voorstelling van deze theatergroep voor spelers met een verstandelijke handicap.
Oscar Wagenmans heeft er ook bij deze productie een prachtig spektakel van gemaakt en laten zien waartoe deze groep in staat is. De première werd gespeeld bij de opening van het nieuwe culturele seizoen. Bij die keuze zet ik een vraagteken. Theater Kamak kreeg hiermee de gelegenheid zich te presenteren aan een groot publiek. In dit geval echter kwamen de spelers onvoldoende tot hun recht. Het publiek was rumoerig waardoor de spelers, die zonder microfoon speelden, onvoldoende te verstaan waren. De afgelopen jaren heeft Theater Kamak een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Nooit eerder kregen de spelers zoveel tekst te verwerken. Een groot compliment is dan ook op zijn plaats. Daarom vind ik het jammer dat de voorstelling opging in het grote geheel van veel voorstellingen en presentaties. Deze groep verdient alle aandacht alleen voor zich zelf. De spelers zijn met een heuse try-out tour twee weken door Brabant getrokken. Ze hebben vast en zeker veel ervaring opgedaan in de interactie met het publiek.
Onverstoorbaar vertolkten de meeste spelers zaterdagmiddag hun rol. Met een totale overgave waar menig amateurtoneelspeler jaloers op kan zijn. De voorstelling zag er fantastisch uit. Een prachtig decor en schitterende kostuums ontworpen door respectievelijk Maria da Graça Cabral Oliveira de Andrade en Marike Kamphuis. Ronduit storend vond ik het optreden van de presentatrice van het Rabotheater. Zij ging meteen na afloop verder met het aankondigen van de volgende voorstelling. Daarmee gaf zij het publiek niet eens de gelegenheid om de spelers van deze bijzondere theatergroep nog eens een extra applaus te geven. De spelers kregen zelfs geen gelegenheid om de premièrebloemen in ontvangst te nemen. Theater Kamak verdient wat mij betreft meer aandacht dan ze zaterdag in Hengelo heeft gekregen.

Janny Huiskes

Tubantia 6-09-2004

Krant

Acteurs met grote drang tot spelen

Door Kees van Loon

HARDERWIJK/ERMELO

Hoe krijg je in een kurkdroge woestijn een zwembad gevuld? Op de Vischmarkt in Harderwijk leverde dit gistermiddag menig absurdistische scène op. Het stuk De Laatste Druppel van theatergroep Kamak is de komende week nog viermaal te zien in Harderwijk en Ermelo.
Vier verdwaalde en dorstige zakenrui staan plotseling middenin een uitgestrekte zandvlakte oog in oog met een verfrissend zwembad. Een op geld beluste kassajuffrouw en een badmeesteres zwaaien hier de scepter.
Als de vier zich in antieke zwemkostuums hebben gestoken blijkt dat het bad echter geen druppel water bevat. Wat te doen? Een Duitser met enorme bierbuik probeert het bad vol te piesen. Een wichelroedeloper vindt enkel een verborgen juwelenschat.
De omstanders moeten, helaas ook al tevergeefs, meehelpen bij het graven naar het kostbare vocht. Een windmolen zou wellicht redding brengen, maar wat als de wind ontbreekt. Uiteindelijk levert dan de beroving van een uitvinder met een enorme wolk op zijn rug wel resultaat op. De regen vult het zwembad en de zakenlui gaan verzaligd kopje onder.
De acteurs en actrices van theatergroep Kamak uit Hengelo ondergaan het applaus van het schaars opgekomen publiek als gevierde sterren. Ga maar na: ze behaalden successen tot in het zuiden van Frankrijk en in Slovenië. Werden ware beroemdheden toen hun voorstelling ‘Slettenbakken’ een paar jaar geleden als zesdelige soapserie op de Nederlandse tv werd vertoond.
En dat voor een groep van uitsluitend verstandelijk gehandicapten.
‘In Nederland werken vier gezelschappen op dezelfde basis,’ zegt regisseur en scriptschrijver Oscar Wagenmans die in 1991 aan de wieg van Kamak stond. ‘De verstandelijk gehandicapten zijn fulltime met theater bezig. Niet als therapie, maar gewoon met de intentie om professionele stukken te maken. Kamak is een heel gemotiveerde groep die voor het acteren gaat en een grote drang tot spelen bezit.’
Natuurlijk kan Wagenmans zijn spelers geen volledig script in handen duwen. De regisseur komt met een raamwerk dat gedurende improvisatierepetities vaste vorm krijgt. Ruim elf programma’s zijn zo tot stand gebracht. Van openluchttheater tot dans voorstellingen, van Grieks drama tot Shakespeare’s Midzomernachtsdroom.
Momenteel is Wagenmans bezig met een nieuwe uitdaging voor Kamak. ‘Ik maak een theaterbewerking van de film One flew over the Cuckoo’s Nest. Het lijkt mij een interessant concept om het verhaal over de psychiatrische patiënten door verstandelijk gehandicapten op te laten voeren.’
Rijk zullen ze er nooit van worden. Het optreden op de Vischmarkt kostte hen vanwege de aanvraag van een vergunning zelfs geld. En overnachten doen ze deze dagen gewoon bij de scouts in Ermelo.
Theatergroep Kamak treedt zaterdag 18 juni om 12 uur op in het scoutinggebouw aan de Watervalweg in Ermelo. De voorstelling valt eveneens te zien op zondag 19 juni om 11.20 uur en 13.20 in het Dolfinarium in Harderwijk. Op 21 juni treedt de groep om15 uur op in de zorginstelling ’s Heeren Loo in Ermelo.

De Stentor 16-06-2005

Advertenties